pondělí 25. července 2011

Želvičky

Občas ráda vymýšlím netradiční formy servírování. Dělám to pro radost. Vím, že bych nic podobného asi v lepší restauraci dostat nemohla, ale mému příteli to vždy udělá strašnou radost.
Tyto želvičky dělám už dlouho. Je to snadné, hezké a vtipné. Zvlášť děti to ocení. Pokud máte chuť si vyhrát, tak čtěte dále.

Základ je sekaná tak, jak ji máte rádi. Pokud byste přeci jen nevěděli pro jakou se rozhodnout, tak třeba tato Šárčina sekaná je výborná.
Sekanou důkladně propracujte, klidně nechte chvíli v ledničce uležet. Poté ze sekané vytvarujte bochánky o velikosti sevřené pěsti.
Na želvičky budete dále potřebovat tenké plátky oblíbené anglické slaniny (nedokážu odhadnout množstí, neboť každý výrobce dělá slaninu jinak širokou, ale "zhruba" budete na 1 želvu potřebovat 4 - 5 plátků), dobré párky (doporučuji spíše debrecínské než obyčejné kuřecí), hřebíčky a kapii.
Plátky slaniny nakrájejte na 1cm široké pásky. Zhruba 5 pásků si položte na prkénko vedle sebe s asi 5mm mezerou. Poté vezměte dalších 5 pásků a tyto pásky propleťte mezi první položené pásky. Výsledkem bude taková propletená mřížka, do které bochánky zabalíte.
Až máte všechny bochánky zabalené v mřížce, tak si vezměte párky, které nakrájejte na stejně velké části. Tyto části budete vpichovat do bochánku i přes mřížku, tak je dobré si pomoci nožem nebo koncem vařečky. Na nožičku stačí rozkrojená polovina části párku, kterou ještě na konci lehce naříznete. Na ocásek postačí malý konec párku. Na hlavičku vezměte celou ukrojenou část - použijte zaoblený konce - a želvičce nakrojte pusu. Do míst, kde by asi měli být oči zapíchntěte hřebíčky. Pečte na pečícím papíru.

Po upečení ještě vyřízněte z papriky jazýček a vložte jej želvičce do tlamičky. Podávejte na zelném salátu. Přílohu zvolte dle svého uvážení. Já osobně k sekaná preferuji buď rajskou s kolínkama ;-) nebo bramborovou kaši. Dobrou chuť!

3 komentáře:

  1. Ááá! Věřím, že budou chutnat výborně, ale na pohled je to to nejodpornější jídlo, co znám :D Vypadají jako stažené z kůže...brr :D:D

    OdpovědětVymazat
  2. Jani to je asi dost subjektivní... mě se to zas strašně líbí, Viki byl úplně unešen, když jsem mu je naservírovala a ostatní, kterým jsem ukazovala samotný výtvor či fotku byly taky v úžasu ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. To by se našim dětem líbilo! Tuším, že už někde něco podobného bylo nafoceno a škemraly, že chtějí taky želvičky!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. :-) Hezký den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...